Ekoturism

Ekoturism – att gynna det lokala samhället

Vi arbetar med att utveckla vårt koncept med ekoturism. Vi vill att de lokala och behövande människorna i Etiopien ska få ta del av intäkterna. De fattiga bönderna i bergen lever av sin jord som oftast inte producerar mer mat än vad familjen lever på. De har inte stora möjligheter till kontanter för att köpa kläder, skor eller skolböcker till sina barn. Vi kommer att vandra mellan byarna och sova varje natt hos en ny familj. Vi ger dem en extra inkomst genom att de kan:

  • upplåta ett rum till oss en natt i taget (vi alla vandrare sover tillsammans i ett rum med egen madrass och med egen sovsäck)
  • de förser oss med frukost, lunchmat till vår picknick och middag (all mat är vegetarisk under vandringen). Vi köper deras grönsaker och ägg om de har tillräckligt för att kunna sälja till oss. Om de inte har något överskott tar vi med oss grönsaker till våra måltider.
  • upplåta åsnor till att bära vår packning samt madrasser och sovsäckar mellan övernattningsställen.
  • minst en lokal guide går med oss och visar vägen till nästa by där vi ska sova

Alla ovanstående intäkter ger en extra inkomst för byborna och gör det möjligt för dem att kunna ladda mobilen, köpa kläder, skor och skolmaterial till sina barn.

Vi organiserar så att våra gäster kan ta med sig skolmaterial och skänka till de lokala skolorna i bergen samt om man vill ta med gåvor och dela ut, som tex skor, fleeceplädar, kläder, ficklampor och annat som byborna behöver.

Vi anlitar en lokal guide även i Addis Abeba, Shewangzaw Eyasu, som kommer från en av bergsbyarna vi besöker under vandringen. Han läser till läkare i Addis Abeba genom insamlingen Education for Life som Linnea startade hösten 2013. Vi tror att det är ett bra sätt att möjliggöra så att en begåvad man kan bli en läkare, vilket är ett sätt för “hjälp till självhjälp”. I Etiopien är det stor brist på läkare, man beräknar att det finns ca 3 läkare på 100 0000 invånare. Shewangzaw tar oss runt i storstaden och vi besöker hans sjukhus där han gör sin AT-tjänst samt besöker hans hyrda lägenhet på en kaffeceremoni. Du kommer att uppleva hur en vanlig familj kan leva i storstaden Addis Abeba.

Det är helt frivilligt om man vill vara med att stödja lokalbefolkningen på våra resor. Det är inget krav för att resa med oss.