Norr: Axum, Tigray, Lalibela, 2-nätters vandring, Bahir Dar

Introduktion Karta Program Galleri
Denna resa innehåller mycket intressanta historiska besök med vissa äventyrliga inslag. Vi besöker Axum, en stad från 400-talet, som har spelat en stor roll i kristendomens historia, då förbundsarken och de tio budorden sägs ha gömts i Axum. På detta viset har man skyddat dem från att bli stulna eller förstörda från plundrare och religösa fiender i Jerusalem.

Etiopien och Jerusalem har en mycket lång vänskapshistoria, inte minst då den etiopiska drottningen av Saba gifte sig med kung Salomon från Jerusalem och de fick en son tillsammans som sedan kom att styra Etiopien under generationer. I Tigrayregionen besöker vi några av världens mest äldsta och otillgängliga klippkyrkor. De är från 500-talet och för att nå dem måste vi klättra 15 meter upp på ett rep. Vi besöker Lalibela med sina elva kända kyrkor huggna ut ur berget. Alla dessa platser är upptagna av Unescos världsarvslista. Vi kommer även att vandra på magnifika bergsplatåer och åka båt på Tanasjön som är Nilens källa.

Nedan finns ett kortfattat dagsprogram, men skriv gärna ut ett mer utförligt Dagsprogram här.

 

 

DAG 1

En introduktionsdag till Addis Abeba

Du anländer till Bole flygplats på morgonen och blir körd till hotellet. Där får du frukost och det blir tid för återhämtning. När vi känner oss redo undersöker vi den närmaste omgivningen och tar ut den lokala valutan Birr i uttagsautomat. Vi njuter av färskpressade fruktjuicer och acklimatiserar oss till Addis Abeba.
Läs mer om Addis Abeba.

 


DAG 2

Etiopiens historia och kultur

Efter frukosten spenderar vi dagen med att lära oss om Etiopiens historia och kultur. Vi kommer att besöka:

  • The Trinity Church Här får vi en introduktion till den etiopiskt ortodoxa kyrkan, vilket kommer vara en mycket nyttig förförståelse för resten av resansutflyktsmål.
  • The National Museum Här ser vi utställningar om Etiopiens historia och arkeologi. Museets stora kändis är Lucy, vår urmoder, som upptäcktes i norra Etiopien på 1970-talet.
  • The Ethnographical Museum Ett mycket intressant museum som beskriver de 85 olika folkslagen som lever i Etiopien.

Mount Entoto

  • Vi avslutar dagen med att besöka berget Entoto. Från här kommer vi att njuta av en fantastisk panoramavy av Addis Abeba och besöka palatset från kejsaren Menelik II.

DAG 3

Introduktion till Axum och dess historia

Obelisk of Axum

Vi reser tidigt till flygplatsen, där vi äter vår frukost. Alla inrikesplan i Etiopien har en gräns på 20 kg bagagevikt och 9-10 kg i handbagage. Vi blir hämtade på flygplatsen i Axum och körs till hotellet, en resa på ca 30 min

. Du får tid att duscha och återhämta dig innan lunchen som vi äter tillsammans på hotellet. Därefter startar vår guidade tur bland de historiska platserna i Axum.

Vi besöker:

 • Obelixerna – Axums kända “Stealeerna”
 • Katedralen Tsion Mariam Church
 • Det nya arkeologiska museet
 • Kung Ezanas trädgård och de gamla inskriptionerna skrivna i Geze, Sabae and grekiska

Vi sover över natten på ett fint hotell i Axum. Läs mer Axum.


DAG 4
Entrance to the Tomb of the false Door in Axum

Axums historia, del 2

Efter frukosten fortsätter vi att utforska Axums sevärdheter. Vi vandrar utanför staden och besöker följande platser:

 • King Kalbe och Gebermeskels grav (en ficklampa behövs)
 • Drottningen Sabas palats (som var gift med Kung Salomon från Jerusalem)
 • Ad Hankara och Gobedra Lejon
 • Obelixerna (Steales) ursprungsplats

Vi övernattar på samma hotell som natten innan.


DAG 5
Monks climbing of Debre Damo

Templet Yeha och klosterkyrkan Debre Damo

Vi går upp tidigt och åker 370 km med minibuss genom ett fantastiskt landskap. På vägen till Debre Damo kommer vi att besöka Yeha, ett pre-axumitiskt tempel till drottningen Saba. Det byggdes för minst 2 500 år sedan och är ett välbevarat och antikt stentempel. Det är 12 m högt och består av 52 lager av murverk. Vi åker vidare och besöker Debre Damo Monastery Church genom att klättra 15-20 meter upp på ett rep. Det är en av de äldsta klosterkyrkorna i Etiopien och byggdes av Abune Argawie på 500-talet. Kvinnor får tyvärr inte besöka klostret, men kan se det från marken.

Vi anländer sent på kvällen till en liten stad som heter Hawzen, där vi stannar över natten. Läs mer om Debre Damo.

 


DAG 6

Klosterkyrkan Abune Yema och stenkyrkorna Mariam Korkor and Danile Korkor

our frined john visiting of Abune yemata church

Vi går upp tidigt och efter frukost gör vi oss redo för dagens stora strapatser – att besöka de kända Tigray-klippkyrkorna belägna högt uppe i Gerhalta-bergen. Vi kommer att vandra ungefär 11 km eller åka minibuss (beror på gruppens önskemål och fysiska möjligheter). Vi kommer besöka den enastående klosterkyrkan Abune Yemata med fantastiska målningar samt klättra 15 meter upp till klippkyrkorna Mariam Korkor och Danile Korkor (två timmars klättring). Vi tar oss tillbaka till samma hotell.

Många gamla ursprungskyrkor i Etiopien byggdes med flit på otillgängliga platser, då det blev ett naturligt sätt att skydda kyrkorna och munkarna mot plundrare och andra fientliga religösa samfund.

 


DAG 7

Resa till Lalibela

the painting of Abrha wo Atsibha churchVi vaknar tidigt och efter frukost kommer vi att åka 460 km till vår nästa historiska sevärdhet Lalibela. Lalibela kallas även för Afrikas Jerusalem, då det byggdes som en kopia av Jerusalem av Kung Lalibela på 1100-talet. Han hade en uppenbarelse och Gud uppmanade honom att bygga 11 kyrkor ur berget och skapa Afrikas Jerusalem.

Under dagens resa kommer vi att besöka en mycket känd kyrka – Abraha Wo Atsbha. Vi sover över natten i Lalibela. Läs mer om Lalibela.

 


DAG 8

Lalibelas 11 kyrkor

Lalibela-House of Emmanuel

Under en heldag besöker vi alla de 11 kyrkorna med en bra engelsktalande guide. Kyrkorna är uthuggna uppifrån och ner i berget under 1100-talet och ingår i UNESCOs världsarvslista samt är Etiopiens mest kända turistsevärdhet. Vi besöker kyrkorna i två omgångar, första delen på förmiddagen och andra delen efter lunch, med siesta i trädgården på restaurang Seven Olives. Ni kommer att njuta av Lalibelas finaste trädgård med utsikt, blommor och ett rikt fågelliv. Efter siestan fortsätter guidningen och vi besöker de återstående kyrkorna.

Vi sover på samma hotell.

 


DAG 9

Yimerhane Cristos, ett känt kloster i en grotta utanför Lalibela

church exterior, YK detail kopiaEfter frukost reser vi med en minibus 42 km till Yimerhane Cristos, ett kloster byggt inne i en grotta år 1126. Bilfärden till och från klostret går igenom vackra dalgångar med små byar och är en mycket vacker naturupplevelse.

Vi äter middag på Lalibelas mest kända restaurang, Ben Abeb. Byggnaden påminner om ett konstverk från Salvador Dali och ligger beläget på en vacker höjd på en klippa med en otrolig utsikt över dalgångarna.

Efter middagen kommer vi att besöka ett traditionellt tetj-hus, där man kan smaka på traditionellt honungsbrännvin, lyssna på lokal musik och njuta av den traditionella axeldansen.

 


DAG 10

Vandringsdag 1

Förmiddagen är fri från program och man kan vandra runt själv i kyrkorna eller bara ta det lugnt på ett kafé i byn. Vi äter lunch tillsammans på hotellet och efteråt blir vi upplockade av minibuss som kör oss till vandringens startpunkt (ca 90 km).

Vi startar med en lätt vandringsdag på 7 km på Waddela-platån, en höjd på 2800 möh. Vi kommer att njuta av en fantastisk vy över den stora dalgången och vi sover över natten hos familjen Ayenew Yargal i byn Kura Anbessa.

När vi kommer fram till byn kommer vi att bli serverade mellanmål (Etiopisk pizza) med te/kaffe. Det finns tid att besöka en fantastisk utsiktsplats med panoramautsikt vid en lokal kyrka omgiven av olivträd. På kvällen äter vi tillsammans med lokalbefolkningen och det finns tillfälle att socialisera med dem. Vi kommer att bo enkelt och får anpassa oss till lokalbefolkningens livsstil. All mat är vegetarisk, med soppa först och sedan vegetariska rätter med ris eller pasta.

Vi sover alla tillsammans i ett rum och alla får varsin madrass och sover i sin egen medhavd sovsäck. Under vandringen bär åsnor alla packning och du har bara med dig en liten ryggsäck för vatten, sollotion och toalettpapper. Varje kväll får man varsin spann med vatten att tvätta av sig med och det finns utedass som fungerar som svenska mulltoaletter.

 


DAG 11

Vandringsdag 2

Efter frukosten startar vi dagens vandring på 14 km. Vi vandrar platt längs med en platå och passerar vattenkällan Atse Wuha. Vi kommer att äta lunch med en fantastisk utsikt där man kan studera landskapet och det originella djurlivet.

Vi kommer att sova över i byn Terf Amba St Giberiale. När vi kommer fram till byn blir vi erbjudna mellanmål och kaffe/te och efteråt finns det tid att umgås med byborna och njuta av lanskapet och naturen. På kvällen serveras det middag vid lägerelden och vi sover alla i samma rum på samma sätt som natten innan.


DAG 12

Resa till Bahir Dar

bahirdar1

Vi äter frukost med byborna och därefter vandrar vi fem km till den stora vägen till Bahir Dar. Där blir vi hämtade och körda (240 km) på asfalterad väg till Bahir Dar. Resan går genom ett vackert bergslandskap och vi kör neråt mot Tanasjön. När vi kommer fram checkar vi in på hotellet, duschar och äter lunch. Efter lunchen utforskar vi den gröna och prunkande staden Bahir Dar (300 000 invånare) som ligger vid Tanasjön. Vi tar ut pengar på uttagsautomat och strosar längs med strandpromenaden med kaféer och juicebarer. Der kommer bli lite fritid för att shoppa, njuta av sjöutsikten och ta det lugnt.

Vi äter middag tillsammans vid sjön, på en trevlig restaurang som heter Desset Island. Läs mer om Bahir Dar.

 


DAG 13

Båttur på Tanasjön

Efter frukost åker vi på en båttur på Tanasjön. Sjön är lika stor som Vänern och är en av Nilens källor som fortsätter från Etiopien till Egypten. I sjön finns det mer än 37 öar, där de flesta har kloster byggda på 1100-1200-talet. Vi kommer besöka några av öarna och njuta av den rika floran och faunan. Vi kommer att se kaffeplantor och se hur mango, avokado och papaya växer på träden. Under båtturen kommer du att se endemiska fågelarter, flamingos och flodhästar. Ofta ser man lokala fiskare som använder papyrusbåtar på samma sätt som man gjorde för 1000 år sedan. Efter båtturen äter vi lunch på Lakeshore Restaurant.

Efter lunch kan vi besöka Blå Nilens vattenfall som är Tanasjöns källa. Det ligger 45 km från Barhir Dar.

Vi sover på samma hotell. Läs mer om Lake Tana.

 


DAG 14

Tillbaka till Addis Abeba

Tidigt på morgonen flyger vi tillbaka till Addis Abeba (en resa på ungefär 1,5 h). Vi blir hämtade på flygplatsen och körda till samma hotell som innan. Vi spenderar dagen tillsammans med Shewangzaw Eyasu (Bayes bror). Han kommer att guida oss runt i Addis Abeba och visa hur vardagslivet fungerar för en vanlig student i storstaden. Om ni vill kan vi besöka Hayat Medical College, där han studerar till läkare och njuta av en kaffeceremoni i hans hus.

 


DAG 15

Sista dagen

Denna dagen är fri att disponera efter era önskemål. Vi kan göra följande:

 • Shopping på Piazza, där Etiopiens bästa smyckeshantverk (silver och guld) finns.
 • Vi kan besöka Markato, som är Afrikas största utomhusmarknad, där man kan hitta allt möjligt.
 • Vi kan besöka Etiopiens största textilmarknad och souveniraffärer.
 • Man kan bara vila och ta det lugnt på hotellet eller i dess närhet.

Flyget hem till Sverige går vid midnatt.