Norr: A-A, Axum, Lalibela, 5-nätters vandring, Bahir Dar, A-A

Introduktion Karta Program Galleri

Följ med oss på en fantastisk resa och upptäck de vackra bergen, de skiftande landskapen och den etiopiska kulturen. Vi kommer att ta del det vardagliga livet bland bergsbefolkningen under våran vandring. Vi kommer även att besöka en ung läkarstudent som lever i storstaden Addis Abeba.

I Addis Abeba kommer vi att få en introduktion till landet och kulturen genom besök på museum, allt för att få en förståelse för det vi sedan kommer uppleva när vi reser runt och besöker de mest kända platserna. Vi besöker först Axum och därefter de världsberömda kyrkorna i Lalibela, båda platserna är del i UNESCOs världsarv. Lalibela byggdes som en kopia av Jerusalem under 1100-talet av Kung Lalibela. Han fick en Gudsupplevelse och byggde elva kyrkor, uthuggna ner i berget. Till Lalibela pilgrimsvandrar 100 000-tals kristna från hela världen varje år för att fira Jesus födelse under den etiopiska julen (som inträffar 6-7 januari). Det är Afrikas Jerusalem.

Därefter vandrar vi i 5 dagar och upplever hur lokalbefolkningen lever och bor på de vackra bergsplatåerna. Efter vandringen spenderar vi 2 dagar i Barhir Dar som ligger vid sjön Tana (stor som Vänern och som är Nilens källa).

 

 
DAG 1

Upptäck Addis Abeba

Du anländer till Bole flygplats på morgonen och blir körd till hotellet. Där får du frukost och det blir tid för återhämtning. När vi känner oss redo undersöker vi den närmaste omgivningen och tar ut den lokala valutan Birr i uttagsautomat. Vi njuter av färskpressade fruktjuicer och acklimatiserar oss till Addis Abeba. Läs mer om Addis Abeba.

 


DAG 2

Etiopiens historia och kultur

St George Carhedral Kejsar Haile Selassie kröntes här 1930

Vi kommer att spendera hela dagen med att upptäcka den etiopiska historien och kulturen. Vi kommer att besöka:

   • The Trinity Church Här får vi en introduktion till den etiopiskt ortodoxa kyrkan, vilket kommer vara en mycket nyttig förförståelse för resten av resans utflyktsmål.
   • The National Museum Här ser vi utställningar om Etiopiens historia och arkeologi. Museets stora kändis är Lucy, vår urmoder, som upptäcktes i norra Etiopien på 1970-talet.
   • The Ethnographical Museum Ett mycket intressant museum som beskriver de 85 olika folkslagen som lever i Etiopien.
   • Mount Entoto Vi avslutar dagen med att besöka berget Entoto. Från här kommer vi att njuta av en fantastisk panoramavy av Addis Abeba och besöka palatset från kejsaren Menelik II.

 


DAG 3

Resa till Axum

Vi reser tidigt till flygplatsen, där vi äter vår frukost. Vi blir hämtade på flygplatsen i Axum och körs till hotellet, en resa på ca 30 min. Du får tid att duscha och återhämta dig innan lunchen som vi äter tillsammans på hotellet. Därefter startar vår guidade tur bland de historiska platserna i Axum.

Vi besöker:

•Obelixerna – Axums kända “Stealeerna”

•Katedralen Tsion Mariam Church

•Det nya arkeologiska museet

•Kung Ezanas trädgård och de gamla inskriptionerna skrivna i Geze, Sabae and grekiska

Vi sover över natten på ett fint hotell i Axum. Läs mer Axum.

 


DAG 4

Axums historia, del 2

Efter frukosten fortsätter vi att utforska Axums sevärdheter. Vi vandrar utanför staden och besöker följande platser:

•King Kalbe och Gebermeskels grav (en ficklampa behövs)

•Drottningen Sabas palats (som var gift med Kung Salomon från Jerusalem)

•Ad Hankara och Gobedra Lejon

•Obelixerna (Steales) ursprungsplats

Vi övernattar på samma hotell som natten innan.

 


DAG 5

Resa till Lalibela

Vi kommer att gå upp tidigt på morgonen och åka med minibuss till flygplatsen. Från flygplatsen vid Lalibela kommer vi att ta en minibuss till hotellet. Resan tar cirka 30 minuter. Under en heldag besöker vi alla de 11 kyrkorna med en bra engelsktalande guide. Kyrkorna är uthuggna uppifrån och ner i berget under 1100-talet och ingår i UNESCOs världsarvslista samt är Etiopiens mest kända turistsevärdhet. Vi äter middag tillsammans på en trevlig restaurang.

Läs mer om Lalibela

 


DAG 6

Yimerhane Cristos

På förmiddagen har du egentid. Efter lunchen som vi äter på hotellet reser vi med en minibus 42 km till Yimerhane Cristos, ett kloster byggt inne i en grotta år 1126. Bilfärden till och från klostret går igenom vackra dalgångar med små byar och är en mycket vacker naturupplevelse.

Vi äter middag på Lalibelas mest kända restaurang, Ben Abeb. Byggnaden påminner om ett konstverk från Salvador Dali och ligger beläget på en vacker höjd på en klippa med en otrolig utsikt över dalgångarna. Efter middagen kommer vi att besöka ett traditionellt tetj-hus, där man kan smaka på traditionellt honungsbrännvin, lyssna på lokal musik och njuta av den traditionella axeldansen.

 


DAG 7

Vandring dag 1

Morgonen tillbringar du på egen hand. Du kan ta en sovmorgon, ta en promenad i Lalibela eller avnjuta en kaffe på ett kafé. Efter lunch kommer vi att hämtas upp av en minibuss och köra de 92 km till platsen där vandringen börjar. Vi kommer att passera huset där vi avslutar vår vandring, så om du vill kan du lämna ditt baggage här för att ta med dig en liten ryggsäck med det viktigaste. Läs mer om vandringen.

Vi startar med en lätt vandring på 7 km längs bergsplatån Waddela, 2800 meter över havet. Vi kommer att ha en fantastisk utsikt över dalen. Vi kommer att stanna över natten hos Ayenw Yargal i byn Kura Anabessa. När vi anländer till byn på eftermiddagen kommer vi att bjudas på ett litet mellanmål (etiopisk pizza) samt te eller kaffe. Det kommer att finnas tid att beundra klipporna och den vackra utsikten samt ett besök i den lilla kyrkan omgiven av olivträd och enar.

Vi kommer att äta middag med byns invånare och får då en chans att lära känna dem. Vi kommer att leva under enkla förhållanden och anpassa oss till byinvånarnas livsstil. Maten kommer att vara vegetarisk. Måltiden startar med en soppa, följt av grönsaksrätter serverat tillsammans med pasta eller ris.

 

DAG 8

Vandring dag 2

Vi kommer att starta tidigt på morgen för att undvika att vandra under dagens hetaste timmar. Vi kommer att gå 14 km, upp och ner. En stor del av dagens tur kommer att gås på en stenig stig. Vi kommer att passera källan Atse Wuha (den kloke mannens källa) och fortsätter sedan längs platån. Vi kommer att äta lunch med utsikt över en vacker panoramavy. Det kommer att finnas tid till att studera djurlivet. Vi kommer att tillbringa natten i byn Terf Amba St. Giberiale (St. Gabriel’s top flat plateau). När vi kommer fram till byn kommer vi att bjudas på ett litet mellanmål tillsammans med te eller kaffe. Det kommer att finnas tid att lära känna byns invånare. Middag kommer att serveras senare på kvällen.

 


DAG 9

Vandring dag 3

 

Vi fortsätter längs platån och går förbi den lokala kyrkan. Utsikten är fanatstisk och det kommer att finnas tillfälle att se de vilda geladorna som lever över hela berget, klipphyrax (klippgrävling) och ett rikt fågelliv. Ni kommer at ha möjlighet att ta många bra bilder under dagen. Vi korsar den uttorkade floden Aguat Wouha (“mjölkvattnet”). Vi äter lunch med utsikt över dalen och på eftermiddagen anländer vi till den tredje byn, Quana Kidane Meheret.

När vi kommer till byn bjuds vi på mellanmål, kaffe och te. Efteråt kommer det att finnas tid att spendera med byns invånare. Middag serveras senare på kvällen.

 


DAG 10

Vandring dag 4

Vi kommer att tillryggalägga en sträcka på 15 km idag. Vi kommer att passera ängar där barn vaktar djuren och steniga fält som männen plöjer. Vi kommer att befinna oss 2820 meter över havet och vi kommer att träffa på gelador igen och även ett rikt fågelliv. Som vanligt kommer vi att rasta för lunch och på kvällen kan vi njuta av en fantastisk solnedgång över bergen. Vi kommer att tillbringa natten i byn Getoach Terara (Getoachberget). Här kommer vi uppleva känslan av att dela rum med djuren, precis som människor i Sverige gjorde för 200 år sedan.

Under den sena eftermiddagen finns det möjlighet att besöka den lokala skolan och prata med barnen och läraren. Precis som vanligt kommer det att finnas tid att umgås med byns invånare och vi kommer att äta tillsammans på kvällen.

 


DAG 11

Vandring dag 5

IMG_2686

Idag kommer vi att gå en sträcka på 20 km till byn Akat, 2900 meter över havet. Här kommer vi att tillbringa den sista natten hos Bayes mamma. Några av våra tidigare gäster har liknat landskapet vid Grand Canyon i USA. Senare kommer landskapet att förändras till ängar med betande boskap och barn som samlar hästgödsel som ska torkas och användas till eldning. Landskapet är grönt och vi kommer att passera några våtmarker med rikt fågelliv.

Byn Akat ligger nära vägen som tar oss till Barhir Dar och det finns elektricitet i byn. När vi kommer fram till byn bjuds vi på mellanmål och sedan kan vi besöka skolan där Bayes syster arbetar som lärare. På kvällen äter vi middag med familjen.

 


DAG 12

Resa till Bahir Dar

Vi äter frukost med byborna och därefter blir vi hämtade och körda (240 km) på asfalterad väg till Bahir Dar. Resan går genom ett vackert bergslandskap och vi kör neråt mot Tanasjön. När vi kommer fram checkar vi in på hotellet, duschar och äter lunch. Efter lunchen utforskar vi den gröna och prunkande staden Bahir Dar (300 000 invånare) som ligger vid Tanasjön. Vi tar ut pengar på uttagsautomat och strosar längs med strandpromenaden med kaféer och juicebarer. Der kommer bli lite fritid för att shoppa, njuta av sjöutsikten och ta det lugnt.

Vi äter middag tillsammans på en trevlig restaurang som heter Desset Island. Läs mer om Bahir Dar.

 


DAG 13

Båttur på Lake Tana

A view from an island in Lake Tana

Efter frukost åker vi på en båttur på Tanasjön. Sjön är lika stor som Vänern och är en av Nilens källor som fortsätter från Etiopien till Egypten. I sjön finns det mer än 37 öar, där de flesta har kloster byggda på 1100-1200-talet. Vi kommer besöka några av öarna och njuta av den rika floran och faunan. Vi kommer att se kaffeplantor och se hur mango, avokado och papaya växer på träden. Under båtturen kommer du att se endemiska fågelarter, flamingos och flodhästar. Ofta ser man lokala fiskare som använder papyrusbåtar på samma sätt som man gjorde för 1000 år sedan. Efter båtturen äter vi lunch på Lakeshore Restaurant.

Vi sover på samma hotell. Läs mer om Lake Tana.

 


DAG 14

Tillbaka till Addis Abeba

Shewangzaw with Eva and Karin

Tidigt på morgonen flyger vi tillbaka till huvudstaden (en resa på 1,5 timmar). Från flygplatsen transporteras vi till samma hotel som vi tillbringade tid på senast vi var i Addis. Dagen spenderar vi tillsammans med Shewangzaw Eyasu (Bayes bror). Han kommer att visa oss Hayat Medical College, där han studerar medicin. Vi kommer även att bli bjudna på en kaffeceremoni i hans hem.

 


DAG 15

Sista dagen

Denna dagen är fri att disponera efter era önskemål. Vi kan göra något av följande:

   • Shopping på Piazza, där Etiopiens bästa smyckeshantverk (silver och guld) finns.
   • Vi kan besöka Markato, som är Afrikas största utomhusmarknad, där man kan hitta allt möjligt.
   • Vi kan besöka Etiopiens största textilmarknad och souveniraffärer.

  Man kan bara vila och ta det lugnt på hotellet eller i dess närhet.