Söder: Arba Minch, Hawassa och Zway

Introduktion Karta Program Galleri
Under den här resan kommer du att få träffa fem av Etiopiens ursprungsstammar, besöka en rad olika marknader, studera olika fågelarter och besöka en krokodilfarm. Vi kommer att resa genom vacker natur kantad av stora sjöar. På den här tiodagarsturen i södra Etiopien kommer vi att förflytta oss med bil.
Nedan finns ett kortfattat dagsprogram, men skriv gärna ut ett mer utförligt Dagsprogram här.

 

DAG 1

En introduktionsdag till Addis Abeba

Vi kommer att ta emot dig på Bole airport och ta dig till hotellet. Vi kommer att ha en innehållsrik dag med sightseeing i Addis Ababa där vi bland annat kommer att besöka National Museum, Ethnographic Museum, Trinity Cathedral och Mercato – den största marknaden i Afrika. Eller så åker vi till Entoto hill, precis utanför Addis. Här kommer du att ha en fantastisk vy över huvudstaden. Läs mer om Addis Abeba.


DAG 2

Resa till Arba Minch (8,5 tim)

IMG_5252

Den här dagen bjuder på en lång, vacker biltur. Vi kommer att resa längs de gröna, bördiga kullarna längs Butajira Road. Resan fortsätter ner till Acacia Savanna på botten av Rift Valley. Vi kommer att besöka de historiska platserna Melka Kontire och Adadi Mariam (kyrkor huggna ur berget). Vi stannar över natten på Arba Minch Hotel. Lär mer om Arba Minch.


DAG 3

Besök i byn Dorize och Neschar National Park

IMG_5251

Vi kommer att ta oss 38 km utanför Arbaminch för att besöka Chencha där Dorizefolket lever och bor. Efter två timmars färd från Arbaminch, 1400 meter över havet, kommer vi till höglandsstaden Chencha (på 2900 m höjd). Här kan du njuta av det vackra landskapet och de två sjöarna Abaya och Chamo. Vi besöker Dorizefolket och i deras berömda hus (bikupor) kommer vi att kunna se tillagningen av deras vardagsmat gjord av False Banana och om du vill har du möjlighet att smaka. Efter lunch kommer vi att ge oss ut på en båttur på sjön Chamo. Vi kommer att se stora krokodiler och flodhästar, olika inhemska fågelarter och en stor biologisk mångfald. Vi kommer att stanna över natten på samma hotel som dagen innan.


DAG 4

Resa till Turmi (5,5 tim)

IMG_5242

Vi fortsätter att resa söderut och besöker platserna där folkslagen Konso, Arbore och Hamar lever. Vi kommer att besöka både en Arboreby och en Hamarby. Natten tillbringar vi i Turmi. Kanske kommer vi att se en Evangadidans eller till och med en tjurhoppningsceremoni.


DAG 5

Turmi

IMG_5237

Vi tar oss till Omerate på östra sidan av Omofloden, ca 72 km (två timmars resa) från Turmi. I det här området lever Dassanechfolket och vi kommer att korsa floden med en kanot för att besöka en av deras byar. Beroende på ankomstdagen (måndag är marknadsdag) kommer vi att besöka Hamar market, dit Hamarfolk från ett stort område kommer. Natten tillbringar vi i Turmi.


DAG 6

Resa till Konso (4,5 tim)

IMG_5229

Vi besöker Konsofolket i deras labyrintliknande byar och odlingsterasser. Konsofolket är också kända för deras Waga Steel. Kulturlandskapet runt Kono är den yngsta världsarvsplatsen i Etiopien. Efter att vi besökt Konso kör vi vidare till Arbamkinch. Natten tillbringar vi på Arbaminch hotel.


DAG 7

Resa till Hawassa

The lake side in Awasha

Vi kommer att resa genom ett fantastiskt landskap med vacker grön natur. Vi kommer fram till södra Etiopiens huvudstad Hawassa. Natten tillbringar vi på South Star Hotel i Hawassa.


DAG 8

Hawassa

Linnea is feeding a monkey in Awasha

Vi tar en lugn morgon där du kan njuta av en god frukost med färska fruktjuicer. Efter frukost kommer vi att besöka:

  • fiskmarknaden
  • en vacker park med olika apor, bland annat den inhemska Gueraza apan (som har en lång vacker svartvit päls) och olika inhemska fågelarter.

Vi kommer tillbaka till staden för att äta lunch och efteråt kommer du att ha möjlighet att ta det lugnt och avnjuta en fruktjuice på någon av barerna i staden. Tidigt på kvällen, i solnedgången, kommer vi att ge oss ut på en båttur på Hawassasjön. Senare kommer vi att uppleva en traditionell musikceremoni. Natten tillbringar vi på samma hotel som tidigare.


DAG 9

Zway

Vi kommer att resa genom ett vackert landskap. Vår nästa destination är Zwaysjön, Etiopiens största sjöfågelupplevelse. Här kommer du att kunna se de stora pelikanerna, stjärnorna i en fantastisk “naturshow”. Du kommer också att kunna se:

  • Eccentric Hammer Kopfrom
  • Maraboustork
  • Afrikansk ibisstork
  • Ägretthäger
  • Sporrvipa
  • Styltlöpare
  • Skrikhavsörn
  • Olika sorters änder

Efter besöket vid sjön åker vi till en restaurang för att äta lunch. Efter lunch kommer det att finnas tid för att ta det lugnt. På kvällen kommer vi att göra en båttur och se de vackra klosterkyrkorna, för att sedan avnjuta en god middag på en traditionell etiopisk restaurang. Natten tillbringar vi på Zway hotel.


DAG 10

Addis Abeba

Vi kommer till Addis tidigt på morgonen och det kommer att finnas tid för shopping och sightseeing. Du kan till exempel besöka Red Terror Museum. På kvällen äter vi en gemensam middag för att sedan åka till flygplatsen.